Hannes & Heleen

sloop en herbouw

“Het goede van een architect is, dat je iemand hebt met verstand van zaken zowel op praktisch en technisch vlak, als op administratief vlak. Het feit dat de architect er was gedurende heel het bouwproces en dat we daar heel vlot bij terecht konden met alle vragen, problemen groot en klein waar we mee te maken kregen, was een serieuze meerwaarde.

Om te beginnen hebben we contact opgenomen met Barchi omdat ze heel veel jaren ervaring hebben met strobouw. We wilden écht strobouw doen en kozen voor de expertise die ze in huis hebben. Het eerste gesprek met Peter hebben we bovendien als heel aangenaam en positief ervaren. Dit heeft ons vrijwel onmiddellijk over de streep getrokken. We hadden van in het begin het gevoel dat we konden meedenken en sturen aan het project en dat was niet anders met Marie- Laure die overnam omdat we dichtbij Gent wonen.

Het verschil tussen wonen in een klassiek huis of dit ‘natuurlijk huis’ is immens en bijna niet te vergelijken. Om te beginnen is er het bijzonder aangename en gezonde binnenklimaat (o.a. de stabiele luchtvochtigheid) en de heel natuurlijke unieke sfeer. Bovendien zorgt het feit dat je als zelfbouwer je eigen ‘nestje’ met eigen handen hebt vorm gegeven en echt hebt opgebouwd ervoor dat dit project een thuis wordt en niet zomaar een huis is. Ikzelf had vroeger zeer veel last van sinusitis, sinds we verhuisd zijn naar ons strobalen huis heb ik daar nooit meer last van gehad. Het idee dat je met natuurlijke materialen en ecologisch verantwoord bouwt geeft een prettig gevoel. Alsook het idee dat het huis bijna volledig composteerbaar is en is gebouwd met vrij lokale materialen, geeft een juist gevoel.

Ook al hebben we er in het begin bij momenten serieus aan getwijfeld of dit ging lukken, bleek het zelfbouwen te doen. Het is een serieus project geworden dat soms wel wat bloed, zweet en tranen heeft gekost (we liepen met een peuter en een kleuter rond, en moesten de bouw combineren met ons werk), maar het was wel haalbaar. We hebben een paar jaar ons leven aangepast aan dit project, maar het is het meer dan waard geweest.”

Werken met lokale ambachten is ook super belangrijk, vandaar delen we graag de contact informatie van de smid Simon Doutreloigne (smederij.vlaamsvuur@gmail.com of 0499 73 12 89)

copyright foto's: Karen Van der Biest

Bekijk meer van onze projecten