Thomas & Sigrid

ingrijpende verbouwing

gebogen dak – leemkunstenaar – kalkhennep – leem – schelpen – strobalen – tadelakt – zelfbouw

“Het was 2006 toen Sigrid en ik een workshop ‘strobalenbouw’ volgden, georganiseerd door Casa Calida. Het werd een boeiende dag waar we kennis konden maken met het hele strobalenbouw verhaal: we bezochten afgewerkte huizen en konden ook zelf onze handen uit de mouwen steken. Zo wist je in een notendop echt waar je aan toe was…

Het was meteen ook ons eerste contact met Peter Vos, en toen we in 2007 een eigen huis vonden om te verbouwen, was het duidelijk dat we met Peter (Barchi) wilden samenwerken.

Het mooie aan Barchi is dat ‘alles’ bespreekbaar is, zowel voor als tijdens het bouwproces. We wilden zo veel mogelijk zelf doen, wat ook door Peter aangemoedigd werd om de kosten te kunnen drukken. Gelukkig hebben Sigrid en ik geen twee linkerhanden…

Het bouwen zelf was een boeiende, maar intensieve periode. Peter heeft namelijk de gave om alles eenvoudig voor te stellen… maar in de praktijk is niet altijd alles zo eenvoudig. Extra advies van aannemers was met momenten een dankbare aanvulling.

Ons bouwproces hebben we, in overleg met Barchi, in twee delen gesplitst:
1. De verbouwing van het bestaande gebouw
2. De bouw van een volledig nieuwe achterbouw in houtskelet, stro en kalkhennep, zo’n zeven jaar later.

Omdat we alles zelf deden, groeiden de ideeën over het toekomstige huis terwijl we bezig waren. Al die ideeën waren stuk voor stuk bespreekbaar. Hierdoor voelt ons huis echt van ons en helemaal uniek aan. Je voelt meteen dat het een natuurlijk huis is, dat voelt ook iedereen die bij ons op bezoek komt. Ik zou het iedereen aanraden.”

Bekijk ook het artikel bij Ecobouwers over hun project.

Copyright foto's: Architectengroep Barchi & Karen Van der Biest

Bekijk meer van onze projecten